TIPS & TRICKS VOOR HET SCHRIJVEN VAN JE GELOFTES

We kennen allemaal wel de standaard geloftes.

‘ ….neem je aan tot je wettige echtgenoot…. En verklaar je getrouw alle plichten te vervullen die de wet aan de huwelijkse staat verbonden heeft? Wat is hierop je antwoord?’

Niks mis mee natuurlijk, maar hoe mooi is het om op de grote dag zelfgeschreven geloftes aan elkaar voor te dragen. Een mooie manier om jullie huwelijksceremonie extra persoonlijk te maken, het maakt de dag helemaal af. Een trouwambtenaar kan jullie verhaal natuurlijk hartstikke mooi vertellen, maar alleen jij kan vertellen wat je nou écht voor je partner voelt.

Max en ik wisten meteen dat wij ook onze eigen geloftes wilden schrijven. Zelf vond ik het uitspreken van de vows wel het meest spannende moment van de trouwdag en ik moet dan ook eerlijk bekennen dat ik er een beetje tegenop zag. Best eng om je verhaal voor al je vrienden en familie uit te spreken. Je wil het zo graag goed doen en wat zeg je nou precies op dat ene grote moment? Allemaal best spannend dus!

Wil jij ook graag je eigen vows naar elkaar uitspreken, maar vind je het lastig om een begin te maken met het schrijven ervan? Ik ga proberen je leven een stuk makkelijker te maken met de volgende tips & tricks.

THE BASICS

Bespreek allereerst met je partner hoe jullie de geloftes voor je zien. Welke toon willen jullie dat de geloftes hebben? Kiezen jullie voor geloftes die zorgen voor tranen van het lachen of mag het best wat serieuzer en emotioneler zijn? Wat jullie ook kiezen, blijf vooral lekker bij jezelf. Het belangrijkste is dat jullie op één lijn zitten en jullie je er allebei comfortabel bij voelen.

Overleg ook met elkaar hoelang jullie vow gaat duren. Je wil natuurlijk niet dat je partner 5 minuten aan het woord is en jij al binnen 1 minuut klaar bent. Handig om te weten: een gemiddelde gelofte duurt ongeveer 1 à 2 minuten.

TIME TO START WRITING

Oké, het begin is er. Nu kan het schrijven beginnen. Mijn tip? Begin hier lekker op tijd mee. Schrijf in de loop naar jullie grote dag alvast wat dingen op, dit voorkomt onnodige stress vlak voor de bruiloft.

Maar wat zet je nou zoal in je vows? Het belangrijkste is dat je vertelt wat je echt voelt. Denk daarbij eens aan de volgende dingen: Welk gevoel geeft je partner jou dat niemand anders je kan geven? Wanneer wist je dat je echt verliefd was? Wat bewonder je aan je partner? Hoe maakt jouw partner je weer vrolijk als je mega chagrijnig bent? Wat maakt jullie relatie zo bijzonder? En natuurlijk waar het allemaal omdraait, wat beloof je je partner? Jullie geloftes hoeven absoluut geen comedy show te worden, maar af en toe een grapje maakt het wel wat luchtiger en doorbreekt de spanning een beetje.

Zijn je vows af en ben je zelf helemaal tevreden? Laat je getuige, broer/zus of een goede vriend jouw verhaal een keer lezen. Vraag iemand die eerlijk en ook kritisch durft te zijn. Lopen de zinnen goed? Is het een samenhangend verhaal? En hebben sommige stukjes niet dezelfde betekenis? Is dit allemaal gecheckt? Yes, dan zijn je geloftes officieel af!

Wil je het plaatje helemaal compleet maken? Schrijf je vows dan op in een mooi geloften boekje. Er zijn allerlei mooie boekjes hiervoor te vinden. Helemaal leuk als je ze ook nog laat personaliseren met jullie namen en trouwdatum. Ik heb voor jullie alvast de leukste adressen op een rijtje gezet.

De schoonschrijfster

Weddingdeco

La lettre kalligrafie

Etsy

THE DAY YOU HAVE BEEN WAITING FOR

Eindelijk is het dan zo ver, tijd om de geloftes waar je zo hard voor gezwoegd hebt uit te spreken aan je partner. Om te zorgen dat het voor alle gasten goed verstaanbaar is, is het handig om een microfoon te gebruiken tijdens het uitspreken van de vows. Maakt het waarschijnlijk nog extra spannend, ik weet het haha. Het is natuurlijk een moment voor jullie twee, maar wel zo fijn voor jullie gasten als zij hier ook bij betrokken worden. Ook zij vinden het heel speciaal om te horen hoe gek jullie op elkaar zijn.

Bang dat je moet huilen tijdens het voorlezen? Niets om je voor te schamen! Het maakt de gelofte eigenlijk alleen maar mooier. Het laat juist zien hoe speciaal dit moment voor jullie is. Nou je hoef je natuurlijk niet zo te overdrijven als dat ik deed, ik heb namelijk het hele verhaal door gehuild. Geloof me, het kan geen kwaad om een tissue en glas water in je buurt te hebben.

Heel veel succes en plezier bij het schrijven van jouw vows! Goed om te onthouden dat het jouw persoonlijke gelofte is en het dus helemaal aan jou is hoe het eruit komt te zien. Als je vertelt wat je echt voelt, kan je het nooit fout doen!